Okuyucular soruyor: Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortası Nasıl Yapılır?
Buna göre ev hizmetlerinde on günden az çalışanları iş ve meslek hastalıklarına karşı da korumaya alan sigorta işlemleri bir SMS ile yapılabilecek. İşveren kimlik numarasını 5510’a mesaj gönderdikten sonra gelen onay kodu ile prim ödeme işlemini gerçekleştirebilecek.
Contents
- 1 Ev hizmetlileri sigortası nasıl yapılır?
- 2 Ev hizmetleri sgk prim ödemesi nasıl yapılır?
- 3 Ev işinde çalışanların sigorta primi ne kadar?
- 4 Ev hizmetlerinde çalışanların SGK çıkışı nasıl yapılır?
- 5 10 günden az çalışan prim ödeme nasıl yapılır?
- 6 30 günlük sigorta ne kadar 2021?
- 7 2021 ev hizmetleri primi ne kadar?
- 8 4 a lı sigortalı ne demek?
- 9 SGK ek9 nedir?
- 10 15 günlük sigorta primi ne kadar?
- 11 Ev hizmetlerinde çalışan tazminat alabilir mi?
- 12 Ek 9 sigorta primi ne kadar?
- 13 Kolay Işverenliğe nasıl geçilir?
Ev hizmetlileri sigortası nasıl yapılır?
Evlerinde çalıştırdıkları işçiler için çalıştıranlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ev hizmetlerinde on günden az çalıştırılacaklara ilişkin form doldurmaları gerekir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvuru yapılabileceği gibi online olarak www.turkiye.gov.tr sitesinden de başvuru yapabilir.
Ev hizmetleri sgk prim ödemesi nasıl yapılır?
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışan sigortalıların primlerinin, en geç çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın sonuna kadar banka kanalıyla veya e-Devlet sistemi üzerinden Kart ile Prim ödeneği seçeneğinden “EK-9 10 GÜNDEN FAZLA TAHSİLATI” seçeneği vasıtasıyla ödenmesi gerekmektedir.
Ev işinde çalışanların sigorta primi ne kadar?
EV İŞİNDE ÇALIŞANLARIN PRİMİ Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre ev hizmetinde ayda 10 gün emekli işçi çalıştıranlar 381 lira, 30 çalıştıranlar da bin 144 lira prim ödeyecek. Ev hizmetinden on günden az çalışan gündelikçi, bakıcılar için günlük 2.39 lira, dokuz gün için 21.51 lira prim yatırılacak.
Ev hizmetlerinde çalışanların SGK çıkışı nasıl yapılır?
Ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya üzerinde çalışan sigortalının işten ayrılması halinde, en geç işten ayrılış tarihini takip eden on gün içerisinde e- SGK uygulaması üzerinden işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmektedir.
10 günden az çalışan prim ödeme nasıl yapılır?
Ev hizmetlerinde on günden az çalışanları iş ve meslek hastalıklarına karşı da korumaya alan sigorta işlemleri bir SMS ile yapılabilecek. İşveren kimlik numarasını 5510’a mesaj gönderdikten sonra gelen onay kodu ile prim ödeme işlemini gerçekleştirebilecek.
30 günlük sigorta ne kadar 2021?
Asgari ücretli bir çalışanın 30 günlük prim ücreti ise 956 lira 47 kuruştur. Bir işte çalışmayıp sadece genel sağlık sigortası (GSS) ödeyenlerse aylık 107,33 Türk Lirası ödeyecek.
2021 ev hizmetleri primi ne kadar?
İş kazası ve meslek hastalığında 1/1/ 2021 -31/12/ 2021 tarihleri arasında bir gün için ödenecek tutar 2.39 TL. Dolayısıyla ayda 4 gün ev hizmetlisi çalıştıran bir kişinin aylık prim tutarı 9.56 TL olacaktır.
4 a lı sigortalı ne demek?
4a: SSK’ya pirim ödemesi yapan kişileri kapsar. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanlarını ifade eder. 4a sistemi 5510 sayılı yasa kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alır.
SGK ek9 nedir?
Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ayda 10 gün ve daha fazla süre ile sigortalılığı olanların % 34,5 oranındaki primleri gerçek kişi işverenler tarafından ödenir. Bu primin % 20’si uzun vadeli sigorta kolları, % 12,5’i genel sağlık sigortası, % 2’si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primidir.
15 günlük sigorta primi ne kadar?
İsteğe bağlı prim tutarı 2021 yılı için en düşük günlük 38,16 TL’dir. Her ay 15 gün üzerinden prim ödemesi gerçekleştiren bir çalışan ödenmeyen 15 günlük süre için isteğe bağlı sigortaya müracaat eder ise 572,40 TL ödeme yaparak prim gününü 30’a 4/a olacak şekilde tamamlatabilir.
Ev hizmetlerinde çalışan tazminat alabilir mi?
Bilindiği üzere ev hizmetlerinde çalışanların 4857 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinde kanun kapsamında olmadıkları belirtilmiştir. Bu nedenle ev hizmetlerinde çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkı yoktur. Ancak 6098 sayılı Kanunda 432’nci maddesinde fesih bildirim süresi düzenlenmiştir.
Ek 9 sigorta primi ne kadar?
Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir. İş kazası ve meslek hastalığında 1/1/2021-31/12/2021 tarihleri arasında bir gün için ödenecek tutar 2,39 ₺ dir.
Kolay Işverenliğe nasıl geçilir?
Kolay işverenlik kapsamında işyeri tescil edilmek isteniyorsa kolay işverenliğin “EVET” olarak seçilmesi gerekmekte olup, “HAYIR” seçen işverenlerce de sigortalı işe giriş bildirgelerinin sisteme kaydedilmesinden sonra http://e.sgk.gov.tr/ adresinden İŞVEREN- İşveren Sistemi- Kolay İşverenlik adresinden kolay