Sık sorulan: Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Çıkarır?
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.
Contents
- 1 Yeni ev sahibi kiracıyı nasıl tahliye eder?
- 2 Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?
- 3 Evi yeni aldım kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?
- 4 Sozlesme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
- 5 Yeni ev sahibi kiracıyı ne zaman çıkarabilir?
- 6 Satılan evin boşaltma süresi ne kadardır?
- 7 Kira sözleşmesi yoksa ne olur?
- 8 Kira sözleşmesi yapılmazsa ne olur?
- 9 Kiracı evde bozulan musluğu kim yaptırır?
- 10 Kiracının ev sahibi değişince durumu ne olur?
- 11 Sözleşmesi süresi sonunda kiracı nasıl çıkarılır?
- 12 Kira sözleşmesi yapmamak suç mu?
Yeni ev sahibi kiracıyı nasıl tahliye eder?
EĞER EV SATILIRSA ” Kiracı içerdeyken taşınmazın satılması halinde yeni mal sahibi kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren 6’ncı ayın sonuna kadar kiracı içerde kalmaya devam eder. 6’ncı ayın sonunda çıkmazsa tahliye davası açılabilir.
Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir.
Evi yeni aldım kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?
Yeni ev sahibi devir tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ihtarda bulunmak şartıyla 6 ay sonra açacağı tahliye davası ile kiracıyı tahliye edebilir.
Sozlesme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
“ Sözleşme bitmeden kiracının çıkarılması söz konusu olamaz. Ev sahibinin bunu yapabilmesi için haklı nedenleri olmalı. Ev sahibi kafasına göre kiracıyı çıkaramaz. Bu nedenler başında kira borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması geliyor.
Yeni ev sahibi kiracıyı ne zaman çıkarabilir?
Evde kiracı varken, taşınmazın satılması halinde yeni mal sahibi, kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren altıncı ayın sonuna kadar kiracı içeride kalmaya devam edebilir. Altıncı ayın sonunda da çıkmazsa tahliye davası açılabilir.
Satılan evin boşaltma süresi ne kadardır?
Evin bir başkasına satılması durumunda da kiracının 6 ay süresi bulunmaktadır. Kiracı içerdeyken taşınmazın satılması halinde yeni mal sahibi kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir.
Kira sözleşmesi yoksa ne olur?
Kira sözleşmesi olmayan ve dolayısı ile sözlü olarak yapılan kira anlaşmalarında da Borçlar Kanununda yer alan kira ilkeleri geçerli oluyor. Buna göre sözleşmesi olan kiracı kira bedelini ödemediği zaman nasıl tahliye ediliyorsa, sözleşmesi olmayan kiracı da o şekilde tahliye edilebiliyor.
Kira sözleşmesi yapılmazsa ne olur?
Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı takdirde 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş olur. Kira sözleşmesi bitse dahi gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edemez. Kiracı tahliye süresi, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlar.
Kiracı evde bozulan musluğu kim yaptırır?
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Kiracının ev sahibi değişince durumu ne olur?
Ev sahibi kiracısına evin satıldığını önceden bildirilmek zorunda değildir. Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi süresi bitene kadar aynı şekilde devam ediyor. Ev sahibi, evin satışı ile değiştiği durumlarda yeni ev sahibi tüm hak ve yükümlülüklere bazı istisnalar durumunda yasal olarak katılıyor.
Sözleşmesi süresi sonunda kiracı nasıl çıkarılır?
Örneğin 1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiraya veren kiracıyı süre bitti diyerek evden – işyerinden çıkarmak mümkün değildir. Tabi bu çıkaramama durumu “sürenin bitimine ” bağlı olarak söz konusu olacaktır. Yani başka nedenlerin varlığı halinde elbette kiraya veren, kiracıyı çıkarabilir.
Kira sözleşmesi yapmamak suç mu?
Evet, yasalar kapsamında belirlenen tutarlar dışında kalan kira bedellerini elden ödemek kiracılar için, elden almak ise ev sahipleri tarafından suç olarak kabul ediliyor ve para cezası uygulanıyor. Vergi Usül Kanunu kapsamında ele alınan suç kapsamında ödenecek olan para cezası bulunuyor.