Yeni Ev Aldım Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.
Contents
- 1 Yeni ev aldım kiracı çıkmıyor ne yapabilirim?
- 2 Ev aldım kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?
- 3 Satılan bir evden kiracı nasıl çıkarılır?
- 4 Yeni ev alan Kiraciyi Cikarabilir mi?
- 5 Kiracının ev sahibi değişince durumu ne olur?
- 6 Yeni ev sahibi kira bedelini artırabilir mi?
- 7 Sözleşmesi süresi sonunda kiracı nasıl çıkarılır?
- 8 Ev sahibi sözleşme süresinin bitimine dayanarak kiracıyı tahliye edebilir mi?
- 9 Kira sözleşmesi yoksa ne olur?
- 10 Ev satın alınca kiracı sözleşme varken çıkabilir mi?
- 11 Kiracının tahliyesi için ne yapmalı?
- 12 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur?
- 13 Ev satılınca kiracı ne zaman çıkar?
- 14 Evi satanın tahliye süresi nedir?
- 15 Ev sahibi evi satarsa depozito ne olur?
Yeni ev aldım kiracı çıkmıyor ne yapabilirim?
Evi yeni satın alan kişinin bu durumda iki seçeneği bulunur. Bunlardan ilki kira sözleşmesini yenileyerek aynı kiracı ile yola devam etmektir. Yeni bir kira sözleşmesi düzenlenir ve yeni kira şartları belirlenerek kiralama işlemine devam edilir. İkinci seçenek ise ev sahibinin kiracıyı çıkarmasıdır.
Ev aldım kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?
Ev sahibi kendisi oturmak isterse ne olur? Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, ev sahibi, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracısını çıkarabiliyor.
Satılan bir evden kiracı nasıl çıkarılır?
Satılan evdeki kiracının tahliyesi için, kiracıya durumun edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde kiracıya yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. Yeni ev sahibi yaptığı bildirimden sonra kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.
Yeni ev alan Kiraciyi Cikarabilir mi?
EĞER EV SATILIRSA “Kiracı içerdeyken taşınmazın satılması halinde yeni mal sahibi kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren 6’ncı ayın sonuna kadar kiracı içerde kalmaya devam eder. 6’ncı ayın sonunda çıkmazsa tahliye davası açılabilir.
Kiracının ev sahibi değişince durumu ne olur?
Ev sahibi kiracısına evin satıldığını önceden bildirilmek zorunda değildir. Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi süresi bitene kadar aynı şekilde devam ediyor. Ev sahibi, evin satışı ile değiştiği durumlarda yeni ev sahibi tüm hak ve yükümlülüklere bazı istisnalar durumunda yasal olarak katılıyor.
Yeni ev sahibi kira bedelini artırabilir mi?
Ev sahibi hakları, aşağıdaki gibidir: Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir.
Sözleşmesi süresi sonunda kiracı nasıl çıkarılır?
Örneğin 1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiraya veren kiracıyı süre bitti diyerek evden – işyerinden çıkarmak mümkün değildir. Tabi bu çıkaramama durumu “sürenin bitimine ” bağlı olarak söz konusu olacaktır. Yani başka nedenlerin varlığı halinde elbette kiraya veren, kiracıyı çıkarabilir.
Ev sahibi sözleşme süresinin bitimine dayanarak kiracıyı tahliye edebilir mi?
Bir başka deyişle, kiraya veren sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. İlgili maddenin istisnası halinde ise -yani 10 yıllık uzama süresinin sonunda- kiraya veren de kiracıya ihtarname keşide ederek sözleşme bitiminde taşınmazın tahliyesini talep edebilecektir.
Kira sözleşmesi yoksa ne olur?
Kira sözleşmesi olmayan ve dolayısı ile sözlü olarak yapılan kira anlaşmalarında da Borçlar Kanununda yer alan kira ilkeleri geçerli oluyor. Buna göre sözleşmesi olan kiracı kira bedelini ödemediği zaman nasıl tahliye ediliyorsa, sözleşmesi olmayan kiracı da o şekilde tahliye edilebiliyor.
Ev satın alınca kiracı sözleşme varken çıkabilir mi?
Siz evi satın aldıktan sonra kiracıların oturmasını istemiyorsanız, sözleşme olmadığı durumlarda direkt evi tahliye etmelerini sağlayabilirsiniz. Fakat sözleşme var ise sözleşmede yazan tarihleri ya da maddeleri, sözleşme tarihi bitmeden değiştiremezsiniz.
Kiracının tahliyesi için ne yapmalı?
Kira bedelini ödemeyen kiracının tahliyesi için ilk yol, bir kira dönemi içerisinde kiracıya, kira bedelinin ödememesi nedeniyle iki haklı ihtar gönderilmesi gerekmesi ve iki haklı ihtarname gönderildikten sonra taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur?
Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı takdirde 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş olur. Kira sözleşmesi bitse dahi gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edemez. Kiracı tahliye süresi, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlar.
Ev satılınca kiracı ne zaman çıkar?
Peki, satılan evden kiracı ne zaman çıkar? Satılan evdeki kiracının tahliyesi için, kiracıya durumun edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde kiracıya yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. Yeni ev sahibi yaptığı bildirimden sonra kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.
Evi satanın tahliye süresi nedir?
Kiracının Evi Ne Zaman Tahliye Etmesi Gerekir? Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye etmesi için konut satışı gerçekleştikten sonraki 1 ay içerisinde kiracıya bunu yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Devam etmekte olan kira sözleşmesini sona erdirmek için de 6 ay sonra dava açabilmektedir.
Ev sahibi evi satarsa depozito ne olur?
Sözleşmesi devam eden evin satılması halinde, yeni malik sözleşmenin güncel tarafı haline gelir. Bu durumda eski ev sahibi kendisinde bulunan depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlüdür. Çünkü olası kiracının evden çıkarılması durumunda, depozitosunun geri ödemesini yeni ev sahibi yapacaktır.